31 Ocak 2010

Up in the Air

2005'de çok beğenerek izlediğim "Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler" filmi ile tanıştığım Jason Reitman’ın yeni filmi "Aklı Havada" gösterime girdi. İlk filminin Altın Küre'ye aday gösterilmesinin ardından 2007’de çektiği "Juno" filmiyle de epey sükse yapmış, film 4 dalda oskara aday gösterilmiş, "Yılın En İyi Özgün Film Senaryosu” ödülünü almıştı.

Reitman’ın senaryosunu da kendisinin yazdığı yeni filmi Aklı Havada, Walter Kirn’in romanından uyarlanmış bir hikaye.

Konusu, George Clooney (Ryan Bingham) şirket şirket dolaşıp insanlara işlerini kaybettiklerini söyleyip, bundan sonraki hayatlarına nasıl yön vermeleri gerektiği konusunda alternatiflerini anlatmakla görevli biri. İşi gereği sürekli olarak uçak seyahati yapan Bingham, onu ailesinden uzaklaştıran, düzenli bir ilişki kurmasına engel olan kariyerine pekiyi adapte olmuş bir görüntü çiziyor. Bağlanmayı, ilişkileri gereksiz bulmuş, kendisi gibi devamlı yolculuk yapan bağımsız kadın (Vera Farmiga) ile sorunsuz devam eden ilişkisinden memnun biri. Hayattaki tek gayesi avantajlı uçuş kartlarıyla on milyon mile ulaşmak.

Derken şirketinin seyahat bütçesini küçültmesi üzerine Ryan Bingham kendini hiç beklenmedik bir durum içinde buluyor. Tabi film bu noktada çaktırmadan, işyerlerindeki “işten çıkarılma şeklindeki” saygısızlığı ve ekonomik krizin etkilerini iç içe pek güzel bir şekilde vermeyi başarıyor. Masanın diğer tarafında, işten çıkarıldıkları söylenen insanları görüyoruz. Ağlayan, sinirlenen, şaşırıp kalan, bunu hak etmediğini düşünen, çocuklarının fotoğrafını gösteren, ne yapacağını bilmeyen, ne hata yaptıklarını soran pek çok yüz görüyoruz.

Sonuç olarak Aklı Havada izlemesi rahat, yer yer komik, yer yer düşündürücü, ama düşündürürken de yüzeysel bir his vermeyen bir film. Sıkılmadan seyredebileceğiniz, özellikle de kendi kategorisindeki filmlere göre vasat bir son ile bitmeyen bir güzel film.

1 yorum:

  1. Moviemax filmi diyorum böyle filmlere sinemaya gitmeye hiç gerek yok:)

    YanıtlaSil