5 Ocak 2010

Soul Kitchen

Müjde!

Fatih Akın’ın yeni filmi “Soul Kitchen” gösterime girdi.)

Herhalde 2010’a daha keyifle başlayamazdım.. Bol bol güldüm, güzel müzik dinledim, eğlendim. Ülkemizde Almanya’ya oranla aman aman duyurulmasa da severlerinin yakın markajında olan Akın’ın yeni filmi hakkında pek çok şey okumuştum. Girdiği festivallerden eli boş dönmediğini biliyorum.

51. Lübeck Kuzey Ülkeleri Film Festivali'nde senaryo kategorisinde "Kuzey Almanya Film Ödülü",

17. Uluslararası Hamburg Film Festivali'nde "Art Cinema" ödülü ve 66.Venedik Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü" kazandı, darısı Toronto Film Festivali’nin başına…
Bu defa Akın, senaryoyu başrol oyuncusu Adam Bousdoukos ile beraber yazmış. Bu arada Almanya’da bu filmin senaryosunun “Hotel Monopol” adlı bir romandan çalındığı iddiaları da gazetelere düşmüştü ama sonra Akın’ın yapım şirketi Corazon iddiaların doğru olmadığını söyledi ve Hamburg Eyalet Mahkemesi’nden de aldığı destekle, yazarın söz konusu suçlamayı tekrar etmesinin yasakladı.
Öyküsüne gelirsek;

Film, fast food’dan hallice yemekleri, değişik müzikleri ile kendi çapında lokantasını işletmeye çalışan Yunan kökenli Zinos’u merkeze alıyor. Kız arkadaşı Nadine, iş nedeniyle Şanghay’a gitmeye karar verince, Zinos çok emek verdiği işletmesini devredip onun yanına gitmeye karar veriyor, ama başına dert olan hırsız kardeşi Illias ve restorana gelip tüm menüyle birlikte oranın “ruhunu” da değiştiren -azıcık kaçık- yeni şef Shayn arasında koşuşturup durduğu için Çin yolculuğu biraz gecikiyor.

“Soul Kitchen” genel olarak çok eğlenceli bir film, karakterlerin hepsi çok sempatik, Yunan olduklarından herhalde çok “tanıdık”lar. Tabi konu itibariyle baştan tahmin ettiğimiz birkaç şey yok mu filmde? Var. Restoranın nispeten toparlanacağı, problem kardeşin bir sıkıntı çıkaracağı kesin :) ama Akın birşeyi klişe kullanacaksa bile ya mekanı ya karakterleri özgünleştirerek/zenginleştirerek filme enerjisini katmayı çok iyi başarıyor.
Tabiki Duvara Karşı’yla karşılaştırdığızda biraz hız kesen bir film ama yine de kendi kategorisinde seyircisine vadettiği gibi hoşça vakti yerli yerinde veriyor.

Artık mesleki algımdan mıdır bilemem ama minik bir önerim olacak, film bittikten sonra yerinizden hemen kalkmayın ve 5 dakikalık kuyruk jeneriğini izleyin. Gerçekten tüm ekibin tanıtımı, çok güzel bir görsellikte verilmiş. Güzel müzikler eşliğinde zevkle izleyebilirsiniz.

Hatta yakalayabilirseniz komik espriler de var..

1 yorum:

  1. Adsız23:10

    Evet, kesinlikle kuyruk jeneriği son zamanlarda izlediklerimin hepsinden açık ara keyifli.

    YanıtlaSil