3 Eylül 2010

Salt

Dead Calm, The Saint, The Bone Collector filmlerine dayanarak, sağlam bir senaryoya dayalı kaliteli aksiyon izleyebileceğime emin olduğum Phillip Noyce’un son filmi Salt vizyonda. Bana bir iki kere önerilen filmi sonunda gördüm. Eğer kovalamaca seviyorsanız ve Jolie hayranıysanız, şöyle diyelim, “Sıkılmazsınız”. Ama beni filmde tutan unsur hikayedir diyorsanız bir parça hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Aslında bir erkek için düşünülen Edwin Salt, ilk önce Tom Cruse’a önerilmiş ancak Cruse, benzer başka bir projeyi (Knight and Day) tercih edince, Noyce; Tomb Raider ve Mr.and Mrs. Smith filmlerinde aksiyona uygun olduğunu kanıtlayan Jolie’yi düşünerek, küçük bir değişiklikle isimi, Evelyn Salt’a dönüştürmüş.
Karakteri için, aylarca CIA danışmanlarıyla çalışan, dövüş teknikleri öğrenen, filmi dublör kullanmadan bitiren(helikopterden atlama sahnesi dahil), bıçak atma ustası 6 çocuklu bu hanım, filmin aksiyon kısmının hakkını veriyor dersek haksızlık etmemiş oluruz.
Kısaca filmin konusuna değinmek gerekirse; ülkesi için zor görevler başarmış bir CIA ajanı olan Salt, bir Rus ajanını sorgularken "CIA içinde" bir Rus ajanın olduğu bilgisini alır. Ancak problem, bahsedilen köstebeğin “Kendisi” olmasıdır. Masumiyeti diğer ajanlar tarafından şüpheyle karşılanan Salt, gözaltından kaçmayı başarır ve aksiyon başlar. Bu kaçışın ardındaki sebep eşini korumak ve adını temize çıkarmak mıdır yoksa Salt gerçekten bir Rus ajanı mıdır?

Film, hikaye ve kurgu olarak hiçbir karmaşa yaşatmıyor, her şey net, neler olacağı belli, şaşırma yok. Hal böyle olunca aksiyon oranı da bazı sahnelerde inandırıcılığını kaybetmekle beraber oldukça yükselmiş, hatta film bir aksiyonun içine sıkışmış gibi.

Rus düşmanlardan bir türlü vazgeçemeyen yönetmen,(halbuki yeni trend Müslümanlar. Bkz:24) bu döneminin bittiğini kabul etmediği gibi, Nükleer füzeleri Mekke’ye nişanlayan elleri de Rus yapmış. Masum Amerika! Yazık ona.

spoiler* Filmde kötücül amaçları tam olarak anlaşılamayan Ruslar, kendi yetiştirdikleri ajanları hem Rus hem de Amerikan başkanının hayatının kurtarınca biraz bozulmuş olmalılar (:

Alttan alttan dandik Amerikan propagandası yapan bu filmde Jolie’nin ne aradığı da apayrı bir merak konusu. Unisef elçisi, mütemadiyen Afrika’ya giden, savaşta yetim kalmış çocukları evlat edinen, Pakistan’a 1 milyon dolar bağış yapan, şu sırlar -kimsenin ilgilenmediği- Bosna Savaşı sırasında geçen bir film çekmeye soyunmuş Angelina Jolie, bu inandırıcılıktan uzak filmde ne yapıyor acaba? Bence Jolie kolayını bulmuş, Amerikan toplumuna fazla gelen parayı topluyor, ihtiyacı olan tarafa veriyor (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder