8 Aralık 2009

2012


Huzurlarınızda sağlam bir esin kaynağı, güzel efektleri ve berbat bir kurgusu olan yeni felaket filmi
Independence Day Reloaded (onda kurgu güzeldi gerçi)

2012 filmi, Maya'ların hesabına göre 21.12.2012 tarihinde büyük felaketlerle insan çağının sona ereceği inancını ele alıyor. Aslında son derece ürkütücü bir konu ancak film Emmerich’in eline düştüğünden olsa gerek, sonsuz klişelere hapsolduğu için bir noktadan sonra komik gelmeye başlıyor.

Filmde, dünyanın sonunun geleceği bilim adamlarının uyarıları ile önceden farkediliyor ve maliyetli bir takım hazırlıklar içine giriliyor. İnsan neslinin devamı için bir çeşit Nuh’un Gemisi inşa ediliyor. Tabii gemi, devlet adamları ve zenginlerle dolu, ki bence esas felaket burada :) hem de yeni dünya için...
Biz tüm bu felaketler sürecini bir aile merkezinde izliyoruz. Aile klişe olması gerektiği için tabiki parçalanmış, babanın çocukları ile sorunları var vs. ayrıca eski eşin yeni sevgilisi de tüm ailenin hayatını birden fazla kez kurtarmasına rağmen bir türlü bu aileye yaranamıyor.

Senaryo gereği, binbir macera ile kurtuluş gemisine ulaşmaya çalışan bu aile vesilesi ile tüm felaketleri, yok olan şehirleri, dev dalgaları, lav nehirlerini büyük ihtişamıyla neredeyse 3 saate yakın izliyoruz.. Her defasında yıkılan gökdelenlerden, patlayan arabalardan, altlarından kayan yollardan saniye farkı ile kaçabilen şanslı ailenin şüphesiz en elle tutulan -filmi götüren diyelim- ferdi John Cusack..

Eh, 2012 filmi hakkında daha ne yazılabilir hiç bilemiyorum,

Son anda kurtulan aile, son anda kurtulan insanlık, son anda kurtulan köpek, nispeten az sevilen karakterlerin ölmesi, başkanın kızına asılan bilim adamı, Amerikan başkanının kendini ülkesine feda etmesi, devlet adamlarının son anda insafa gelmesi, ölümün eşiğinde geri sayılırken romantik anlar yaşayan çiftimiz, amerikan bayrakları ve bir dolu dini göndermeler ile baştan sona bildiğimiz, gördüğümüz bir kurgu.. Sanki biri klişeleri özenle seçip aralara da efekt koymuş gibi..

Ne diyelim, Emmerich’ın elinden gelen bu. Umalım da felaket filmleri türü için ezberi bozacak bir yönetmen çıksın, çıksın da türün izleyicilerinin de yüzü gülsün.


2 yorum:

  1. Adsız19:17

    i was going to spend 15 £ to watch that movie in the cinema . I am so glad i didnt .I download the movie and watch it .its a candidate for a "worst movie ever "..

    i wish i can flight a plane after a few lessons...Seeing Woody Harrelson was the best thing in that movie ...

    I am going to watch AVATAR this weekend with my kids and I CANT WAIT ...

    DENIZ EVCI

    YanıtlaSil
  2. Adsız23:44

    Standart fedakar başkan, illaki bir kurtaran ve kurtaranın eline bakan bi milyon zavallı şabalak kişiler..akıl almaz felaketlerden akıl almaz kolaylıkla kurtulan birileri... Maya'lar böyle bir filim çekileceğini tahmin etseler herhalde bu yayını yapmazlardı...
    Dayı.

    YanıtlaSil