5 Mart 2010

The Lovely Bones

Cennetimden Bakarken, tarihe belki de en güzel uyarlama olarak geçen Yüzüklerin Efendisi üçlemesin yaratıcısı Yeni Zellanda’lı Peter Jackson’un son filmi.
Alice Sebold’un aynı isimli çok satan romanından uyarlanmış olan film, roman uyarlamalarının en büyük handikapı olan “Kitabı daha ruhluydu, aynı tadı alamadık” yorumlarıyla Peter Jackson’un başını biraz ağrıtmış olmalı.
Filmin hikayesi 1973 yılında Pennsylvania’nın bir banliyösünde ailesiyle mutlu bir yaşam süren Suzie’nin, komşuları Bay Harvey tarafından öldürülmesi ve ailenin bu cinayetin peşini bırakmayarak kızlarının katilini bulma çabalarını anlatıyor. Öykü herkes için çok dramatik olduğu halde Jackson’ın filme kattığı gerçeküstü görseller sayesinde trajedi duygusu ortadan kalkıyor. İzleyici, ölen ama ruhu Araf’ta kalmış olan Suzie’nin, geride kalan ailesini, buluşamadığı erkek arkadaşını ve özelikle de katilini izlemeye başladığında hikayenin diğer boyutuna geçiyor.

Cennetimden Bakarken için, kısaca bir trajedinin duygusal anlatımı denebilir. İçinde gerilim ve rahatsız etme hissi barındırsa da cennet kavramının nasıl bir şey olabileceği vurgusu, filmin gerilim tarafına kayamsını engellemiş. Roman içeriğine büyük oranda sadık kalınırken “iyi karakter kötülük, kötü karakter iyilik yapmasın” tezine dayanan bir takım sansürler de gözümden kaçmadı.
Mesela romanda;
Ailenin annesi Abigail, Suzie’nin katilini araştıran dedektif Fenerman ile yasak bir aşk yaşıyor...
Suzie kendi cennetinde izlerken, katili olan Bay Harvey’in büyüme çağı travmalarını görüyor, öldürme isteğine engel olmadaki başarısızlıklarına şahit oluyor, sonucunda da ona karşı nefreti giderek azalıyor. Yani aslıda romanda “Genel bir affetme öyküsü” anlatılıyor. Eşler birbirini, kurban ise katilini azat ediyor. Romanın bu vurgusu filmde çok da işlenmiş sayılmaz.

Sonuç olarak, sana göre film güzel mi derseniz, evet. Diğer dünya, ruhlar alemi vs. ilgi alanıma girmese de kurgusundan ve anlatımından etkilendiğimi söyleyebilirim.

http://www.rottentomatoes.com/m/1189344-lovely_bones sitesinde beğeni yüzdesinin yerlerde sürünüyor olmasının sebebini de, P.Jackson’un yarattığı bu yeni “cennet tasvirlerini”nin Tolkien üçlemesindekine eş şiirsellikte bulunmamasına bağlıyorum.

Film hakkında işe yarar linkler:

Filmin “Cennet” tasvirleri ve filmin geri kalan efekt çalışması Weta Digital’in elinden çıkmış. İşleri süper, sitesine bir göz atmanızı öneririm.  http://www.wetafx.co.nz/





4 yorum:

  1. Simge.. merak ettim.. kitabı ne zaman okudun?
    a. filmin yapımından önce
    b. filmin yapımı sırasında
    c. film yayınlanınca
    d. sen filmi izledikten sonra

    bence bu gibi detayları da paylaş.. şu samimi sitende, samimi bir hava olsun. Eleştirilerini keyifle okuyorum da şu parsellenmiş eleştirmen köşelerindeki gibi entellektüel çizgi kaygısı olmasa daha SEN olur sanki ;)

    YanıtlaSil
  2. p.jacksonu takip ederken film projesini duyar duymaz almıştım, şimdi postere benzer bir kitap kapağı ile çıkarmışlar, yani a ile b şıkları diyebiliriz.. yazarının başından da hikayedekine benzer "fena" bir olay geçtiği için bu tip trajediler yazmaya başlamış.. bir arkadaşım başka bir kitabını önermişti, ben filmi çekilen hikayeyi merak ettim açıkçası, çünkü trajik bir şey yaşayan bir insanın bu konulardan kaçmak yerine tam aksine, konsantre olup üzerine gitmesi değişik gelmişti..

    detaylar fikrine katılıyorum evet. aslında elimden geldiğinde detay veriyorum, film anlatmakdan ziyade konusundan bahsedip bilgi vermeyi seviyorum, bu nedenle sinema yazarı olma şansım pek yok :) informatif yazı sevmiyorlar:) yazma mantığım aynıdır genelde, yönetmen, konusu, beğendiklerim, beğenmediklerim, film bilgileri ve genel yorumum. çok karışık stratejim yok . tamamen taraflıyım :) sevdiğim yönetmenlerim vardır, sevmediğiklerimi yazmam bile :) web günlüğü yazmanın verdiği rahatlığı sürüyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Yorumundan etkilenip filmi izledim.Cok sevdim ve filmdeki özellikle baba kız ilişkisi ve cennet tasviri beni çok etkiledi.
    Tesekkürler sevdiğim filmlere bir yenisi daha eklendi sayende:)
    Sen böyle web günlüğü tarzın da samimi yaz ki biz konularından ve senden etkilenip izleyelim :))

    YanıtlaSil
  4. çok sevindim (: bu filmi benden başka kimse sevmedi gibi geliyordu

    YanıtlaSil